veiligheid

regels

Een fiets blijft niet staan als er niemand op zit en valt niet om als er iemand op rijdt.

WTV Centurion is ervan overtuigd dat de bescherming van de persoonlijke levenssfeer van alle betrokkenen van haar website van essentieel belang is voor haar activiteiten. Persoonlijke gegevens van bezoekers worden dan ook met de grootst mogelijke zorgvuldigheid behandeld en beveiligd.

HELM:
Deze is binnen onze vereniging verplicht. Gezien de risico’s, zeker in groepsverband bij bepaalde zware tochten of hoge snelheden, is in het reglement vastgelegd dat iedere WTV Centurion-er bij club evenementen (trainingen, clubtochten maar ook meefietsen met WTV Centurion-ers bij tochten van derden) een helm moet dragen.

MATERIAAL:
Controleer (of laat dit doen) je fiets regelmatig op loszittende onderdelen of andere mankementen. Gebruik geen ligstuur als je in de groep rijdt. !!

BLIJF GECONCENTREERD:
In een groep fietsen is gezellig, bedenk tijdens het kletsen steeds dat je fietst en dat je je voorganger en de weg scherp in de gaten moet houden.

VERMOEIDHEID:
Vermoeidheid veroorzaakt de meeste ongelukken. We hebben dit met onze ervaring van een aantal jaren kunnen vaststellen: ongelukken gebeuren over het algemeen tijdens het tweede deel van de tocht. Daarom de volgende twee aanbevelingen:
a. Fiets met een groep waarvan je de snelheid aan kunt.
b. Geef de voorrijder/ wegkapitein van de rit een seintje als je voelt dat het teveel wordt. Hij of zij beoordeelt dan of het tempo gedrukt kan worden of dat je met persoonlijke begeleiding naar huis kunt fietsen.

WAARSCHUWEN:
Waarschuwen voor het verkeer is belangrijk: iedereen weet wat er gebeurt en het scherpt de concentratie.
Waarschuwen gebeurt door de volgende signalen.
-“VOOR” = we passeren een obstakel of tegenliggers (snel- of langzaam verkeer) op links waarvoor (misschien) uitgeweken moet worden.
-“TEGEN” = we passeren een obstakel of tegenliggers (snel- of langzaam verkeer) op rechts waarvoor (misschien) uitgeweken moet worden.
-“ACHTER” = er wil een auto (of ander verkeer) passeren.
-“RITSEN” = we gaan achter elkaar rijden.
-“PAALTJES, geef ook met de hand aan, aan welke kant het gat of het paaltje is.
“LEK”, “PECH” is rustig uitvieren naar een veilige plek (bij lekke band of pech)

Naast uitroepen zijn er ook waarschuwingstekens:
– Hand recht omhoog (voorste man) = vaart minderen, bij de nadering van een voorrangsweg of een gevaarlijke situatie steekt de voorrijder zijn arm omhoog.
– Arm opzij uitsteken (schuin omhoog) rechts / links = rechtsaf / linksaf
– Arm laag naast je zwaaien = aan die kant obstakel of gat
– Waarschuwingen binnen de groep duidelijk doorgeven.
– Bij inhalen van andere fietsers met een grote groep roept de eerste “Grote groep” en de laatste van de groep roept: “laatste“