Gravelride

verslag oberhausen 13 september 2020

Doordat er meer en meer leden van onze vereniging beschikken over een Gravel/Cyclo-fiets worden er ook meer ritten gereden over onverharde paden.
Om hieraan tegemoet te komen hebben we een GPS-rit uitgezet welke begint in Oberhausen en volledig door het Ruhrgebied voert zonder dat je echt het gevoel hebt continu tussen miljoenen mensen te fietsen.

We dienen ons om 9:30 uur te melden op de parkeerplaats van CentrO te Oberhausen. We gaan op eigen gelegenheid i.v.m. de corona perikelen.
De zon schijnt en er is voor de rest van de dag ook mooi en aangenaam fietsweer voorspeld.
De route op zich is een 115 km en zal toch de nodige uurtjes kosten.

Al snel rijden we over een gravelpad naast een afwateringskanaal. Aan de lucht te ruiken kan er zich amper tot geen leven bevinden in dit kanaal, wat een stank.
Doordat er in dit gebied altijd veel transport is geweest van en naar de ijzergieterijen zijn er veel wegen die nog steeds onverhard zijn.
We verlaten Oberhausen en gaan richting Bottrop. Al snel fietsen we een heuvel op welke we hier in de regio meer gaan zien. Deze heuvels zijn ontstaan doordat men het afval van de cokes (kokerei)-fabrieken op een hoop gooiden en er later aarde overheen legden.
Na een lange klim zijn we boven en staan we eigenlijk in ook met de skihal van Bottrop en kijken over een groot deel van het Ruhrgebied waar miljoenen mensen wonen.

Naarmate we verder fietsen komen we bij een ludieke stop, Holgers Erzbahnbude. Het is alsof hier ooit iemand een caravan in het bos heeft gezet, een gat erin gezaagd, en is begonnen met het verkopen van koffie, koeken en bier…met name bier.
De fietsers, locals, komen hier volledig uitgedost met de meest fancy kleding en fietsen en zetten zich neer en trekken meteen een ½ liter open.

Na dit schouwspel en het nuttigen van een koffie en cola vervolgen we onze weg.
We fietsen door de wijken Schalke, Bismarck, Wattenscheid naar Essen. Soms is het wat stedelijk met een aantal kilometer asfalt maar dan ook weer kilometers gravel.
Doordat hier een grote industrie heeft gezeten qua ijzererts winning en de productie van cokes, fietsen we ook langs en over de industrieterreinen van deze oude fabrieken, Je moet een beetje denken aan de DRU te Ulft alleen dan soms 100x zo groot.
Het mooie van dit alles is dat ze van deze oude industrieën weer meer cultuur gebied gaan maken waardoor er allerlei cafés zijn gehuisvest en je vind er op de binnenplaatsen diverse foodtrucks.
We zwerven een beetje rond en nuttigen soms iets bij een van deze foodtrucks.

De laatste kilometers gaan langs de Rijn en het immens grote fabrieksterrein van ThyssenKrupp + een laatste kleine surprise door nog éénmaal een afvalberg op te rijden. Meteen ook de steilste van de dag.

Terug aangekomen gaan enkelen direct naar huis en enkele leden nemen nog even een verdiende afzakker op de promenade van CentrO.
Wat was het weer een geslaagde dag.
Benieuwd wat 2021 gaat brengen